Cím:

Budapest, Váci út

Belsőépítészet:

Projektleírás

A mai kor iroda tervezésében az a fő feladat, hogy értelmezzük újra, amit eddig az irodáról gondoltunk. Az irodaépületek fejlesztése a LEED, BREEAM, WELL és egyéb épületminősítő standardok biztosításával nyit a fenntarthatóság és a természethez való kapcsolódás felé, ahogy történt az a H2Officesnál is. Nem elégséges, hogy az irodaház fejlesztők környezettudatos irányt követnek, nekünk, belsőépítészeknek is szükséges követnünk az új irányvonalat, ezzel fenntartható bérleményeket tervezve a bérlőknek.

Nehézséget okoz, hogy jelen gazdasági környezetben minden bizonytalan. Nincs sem a gazdasági életben, sem a belsőépítészetben példa előttünk az újfajta gondolkozásra. Ezért nem tudunk mást tenni, mint visszanyúlunk a múltba és beemeljük azokat az elemeket, amelyek évtizedeken keresztül jól működtek és hozzátesszük az „új normális” fenntartható szempontrendszerét, valamint kiegészítjük a jól bevált irodai ergonómiával és komforttényezőkkel.

Így született meg egy új világ, amit a DBH kínál a bérlői számára a H2Offices-ben.

A FŐBB DESIGN ELEMEK: fenntarthatóak és természetesek. A mennyezetre rendhagyó módon nádat és lenvászon árnyékolókat függesztünk, amelyek eltakarják a látszó gépészetet és akusztikailag szigetelnek. A közösségi terekben az intimitást a 2-4 fős területeket lehatároló lenvászon függönyök teremtik meg. A természetes hatás fokozása érdekében zöld és száraz növényeket helyeztünk el. A kaspók anyaga égetett kerámia, így az iroda életciklusának végén ezek az anyagok műanyag társaikkal szemben nem válnak környezetszennyező hulladékká: szinte teljes mértékben újrahasználhatóak vagy újrahasznosíthatók, ezáltal hozzájárulnak a körforgásos gazdaság megteremtéséhez.

NE TERVEZZÜNK TÖBB MŰANYAG MATRICÁT AZ IRODÁKBA!

Óriási divat volt a céges arculat megjelenítésére a falra ragasztható egyedi matrica, terveztem én is sokat, ma már szégyellem magam érte. Ha egy műanyag szatyor lebomlásához 200-1000 évre van szükség, akkor szorozzuk fel, a falmatricák mennyire terhelik a környezetet, amellett, hogy az anyagból és a ragasztóból párolgó VOC „illékony szerves anyagok” kibocsátása akár 5 évig szennyezheti az iroda levegőjét. Ezzel szemben, itt a falakon VOC mentes festéket használunk, amelyek nem tartalmaznak az emberi szervezetre káros alkotóanyagot. Strukturált meszelt fal hatása a hagyományos vályog építészetet juttatja eszünkbe. A folyosón elhelyezett falilámpa szórt fénye teremt játékosságot az alap felületen.

WELL, NEM CSAK A CORE IRODATERÜLETEKEN, HANEM A BÉRLEMÉNYEKBEN IS

2022 november 9-én új EU-s Fenntarthatósági Jelentési szabályok jelentek meg multinacionális vállalatok számára: a Vállalati Fenntarthatósági Jelentési Irányelv (CSRD), ami leírja, hogy 2024-től a nagyvállalatoknak nyilvánossá kell tenniük jelentésüket a környezetre, az emberi jogokra és a szociális normákra gyakorolt hatásaikról. Ebben segítségükre lesznek a mérhető módon fenntartható épületek, ami a WELL rendszerével is számosítható.

A WELL alkalmazása a vezető brandek ESG jelentéseit is támogatja, emberi – és társadalmi tőkéjük nyomon követesében, továbbá az Európai Bizottság által előírt SDG, Vállalati társadalmi felelősségvállalási elveket is támogatja, amely szoros összefüggésben áll a CSR célokkal. A 3: „Egészség és jólét” célokat több mint 70, a 11: „Fenntartható városok és közösségek” részt több mint 20 ponttal, azaz konkrét számokkal bizonyítható, hogy egy szervezet működésére számottevő hatást tud kifejteni ez a fajta tervezési eszköz. Egyértelműen leírható célokat fogalmaz meg, konkrét megoldási javaslatokkal segíti az SDG és CSR célok elérését.

Ezáltal a WELL alapú tervezés segít a fenntarthatósági kihívások kezelésében, karbon lábnyom csökkentésében. Tisztán látható tehát, hogy az iroda bérlésben előnyös lenne a WELL standardok alkalmazását alapvető tényezővé tenni. Minderre 2 évünk van.

KORÁBBI FENNTARTHATÓ TAPASZTALATOK AZ IRODATERVEZÉSBEN

Korábban már találkoztam WELL alapú tervezéssel, 2021-ben az MN6 Energiaügynökséggel WELL elvek mentén valósult meg a VELUX Andrássy úti Közép – Kelet Európai központja (amely itt Az Év Irodája versenyen kategóriájában 2021-ben Döntős lett). Létrehoztunk 6 db szűrt víz pontot az irodában, hogy a dolgozók a saját kulacsukat használják műanyag flakon helyett, ezáltal kevesebb legyen az eldobható palackból származó hulladéktermelés. Ahol lehetséges volt megtartottuk a korábbi modulszőnyeget, nem szokványos módon átvettük a korábbi bérlő bútorait, mindezzel csökkentve a projekt össz karbon lábnyomát. Ne feledjük, hogy a legkisebb környezet terhelő tényező az marad, ha minél több műszaki egységet megtartunk, az új beépítések helyett!

10 TERÜLETRE KITERJEDŐ RENDSZER

A WELL 10 koncepciót használ fel a környezettudatos elvek bevezetésére a projektekben: a levegőminőség, vízminőség, fényviszonyok javítására, a hőkomfort szabályozására, az egészséges táplálkozás és mozgás ösztönzésére, a beépítendő anyagok ellenőrzésére, valamint a tudatosság és a közösség építésére.

Okok, amiért mi szeretjük

BEÉPÍTETT ANYAGOK ÉS KÖRNYEZETTUDATOSSÁG

A beépített szerkezetek kiválasztásánál fontos szempont volt, hogy természetes, és – vagy újrahasznosított anyagokat tartalmazzanak, gyártásuk, szállításuk környezetbarát módon történjen. Mindezt a teljes életciklus alatt vizsgálva.
Újrahasznosított PET – palackból készült paneleket használunk a közösségi terekben. A modulszőnyeg újrahasznosított alapanyagokból készül. Az LVT VOC mentes, környezetbarát gyártási technológiával készül. Nem tartalmaz nehézfémeket, formaldehidet, oldószer alapú festéket. Gyártóüzemük teljesen környezetbarát, mind energiafelhasználásban, mint az újrahasznosított anyagok hatékony és intenzív kezelésében. A termék Európában készül, csökkentve ezzel a szállításból adódó károsanyag kibocsátást.

Odafigyeltem arra, hogy az üvegre se kerüljön savmart fólia, ezért a beépített üvegek dekorálása (esztétikai vagy beláthatósági szempontból) megoldható savmarással és homokfújással is, így nincs szükség műanyag fólia használatára.

A közösségi bútorok alapanyaga teljesen természetes: bambusz (a leggyorsabban növő növény), len, fa és egyéb fenntartható anyagok és textilek. A tárgyaló bútorok újrahasznosított anyagokból készülnek.

ERGONÓMIA, AKUSZTIKA, HŐKOMFORT

Az irodában általános munkaszéknek és tárgyalószéknek ergonomikus bútorok kerültek kiválasztásra, személyreszabható beállítási lehetőségekkel, amelyek nemcsak a magasságállítást, hanem egyéb, karfa – és derékbeállítást is lehetővé tesznek.

Az irodai felhasználók egészségét és jóllétét az akusztikai kényelmi paraméterek mérséklésével érjük el, amelyek pozitívan befolyásolják a felhasználói élményt az épített környezetben. A panelek csökkentik a munkazajt és az irodában keletkező magas -és mély beszéd és egyéb hangokat, ezáltal csökkenti a bérlőket érő stresszt.

Az üvegfalak akusztikája megfelel az előírt akusztikai követelményeknek. Az irodába helyezett modulszőnyeg komfort hátlapú, emelt akusztikai értékkel bír. A kávézó részekre, könnyű tisztíthatóság okán elhelyezett LVT burkolat kiválasztásánál a magasabb akusztikai érték volt az elsődleges kiválasztási szempont.

Az iroda terek és a közösségi terek termikus hőkomfortja eltér egymástól, funkciótól függően. A terek helyiségenként egyedileg szabályozhatóak.

LEVEGŐ, VÍZ, ÉTKEZÉS

Mivel az irodában nemcsak „belsős” és „külsős” munkavállalók keverednek, hanem sok cég munkatársai és az ő vendégeik, ezért előnyös lehet külső egységgel rendelkező levegőfertőtlenítő használata, amely kiszűri a VOC-t, a levegőben található polleneket, vírusokat és baktériumokat, ezáltal biztosítva az egészséges környezetet.

A korábbi példából okulva érdemes ösztönözni a szűrt víz használatot a közösségi terekben, vízvételi lehetőségek kialakításával és saját kulacs használatával. A mosdókban fontossá vált az érintésmentes higiéniai eszközök használata, hogy így biztosítsa a mosdóhasználat higiénikus gyakorlatát a felhasználók számára.
Kialakítottunk olyan kávézó és pihenő helyeket, ahol lehetőség van zöldség és gyümölcs kínálására, amely ösztönzi az egészségesebb ételek fogyasztását, ezzel segítve az emberek hosszútávú egészségének megőrzését.

TERMÉSZETES FÉNY, FÉNYERŐSZABÁLYOZÁS, NÖVÉNYEK

A külső időjárásviszonyokhoz és a Nap járásához alkalmazkodó, szabályozható fényerősségű lámpatesteket és fényforrásokat terveztem az irodába. Több lámpa típust használtam azért, hogy a fókuszált munka, közlekedő, formális megbeszélés, informális megbeszélés funkciókhoz megfelelő legyen a tér fényellátottsága, ezáltal a koncentráció az adott funkcióhoz mérten alakuljon.

Az általános iroda növényellátottsághoz képest több növényt alkalmaztunk azért, hogy a H2Office filozófiájához alkalmazkodva minél több természetet hozzunk be az épületbe, ezáltal kiszolgálva a célcsoport igényeit, akiknek fontos a természetközeliség és a környezet-és energiatudatosság.

MOZGÁS, TUDATOSSÁG, KÖZÖSSÉGÉPÍTÉS

A H2O irodaház tetején lehetőség van körbefutni az épületet futópályán, anélkül, hogy a Váci út szmogját lélegezné be az ember, így ösztönözve a bérlőket a mozgásra az irodaépületen „belül”, akár munkaidő közben. Wellbeing központú, HR támogatás központú cégek fontos munkaerőmegtartó eszköze lehet ez.

Az iroda kialakítása nemcsak a testi, hanem a mentális egészséget is támogatja azáltal, hogy lehetőséget biztosít a változatos munkavégzésnek, számos, multifunkcionális közösségi terével. Lehetőséget ad a pihenésre, beszélgetésre, kávézásra, telefonálásra, ablakhoz közeli, és természetes fénytől távolabbi zónákban is. Mindezek javítják a kognitív és érzelmi jóllétet, építik a közösségi életet. Ezáltal képes olyan céges kultúra kialakítására, amely befogadó, sokrétű, elkötelezett felhasználói környezetet hoz létre.

VÉGSZÓ

A 2024-es EU-s szabályozások cégen belüli bevezetését segíteni tudjuk WELL alapú tervezésével. Amelyik cég halogat, késésbe kerül minden egyes nappal, mert ez a szervezeti kultúrába közép- hosszú távon integrálható folyamat.

Itt veheted fel a kapcsolatot velünk