A kedves felvető kérdést még azzal is megtetézhetném, hogy hogyan maradj együtt a home office végére is a Pároddal, ha ketten dolgoztok otthonról karantén idején? Illetve hogyan találd meg az egyensúlyod a jelen helyzetben. De a célom belsőépítészeti tanácsok nyújtása, bár a tárgyi feltételek biztosítása biztosan hatással lesz a párkapcsolatotok minőségére is, ok-okozati alapon.

Hogyan vigyél változatosságot a home office-odba karantén idején?

Én már biztosan becsavarodtam volna, ha nem lehetne változatosságot csempészni az itthoni munkaállomás elhelyezésébe, hisz ahhoz vagyok szokva belsőépítészként, hogy változatos jellegű közületi – és magán projektjeink vannak, nem egész nap az irodában ülök, hanem megyek ki helyszínre eligazításra, és nem csak az irodában töltöm a napom, számítógép előtt tervezve, hanem kiszaladok, akár naponta többször is, megbeszélésekre, burkolatboltba anyagszíneket egyeztetni. Azaz, a nap végére, átlagosan napi 10-14 ezer lépést tettem meg a telefonom lépésszámlálója szerint – karantén előtt.

 

Összegezve: változatos munkavégzés, változatos helyszíneken, sok gyaloglással egy napba sűrítve. Mivel szerencsés helyzetben általában, illetve szerencsére jelenleg most is több, eltérő jellegű projektünk fut – persze nekünk is mondtak vissza megbízásokat mind a magán, mind a közületi szektorból, beruházások befagyasztása miatt -, ez a fajta változatosság megmaradt, de minden más megváltozott.

 

Mindenki otthon, a 4 fal között, egész nap csak 1 embert látsz, aki a gyerekeivel maradt otthon, a Párján kívül a gyerekeket is, akikre egész napos készültségben oda kell figyelni – azaz tudom, senkinek sem könnyű a jelen helyzetben, ezért szeretném megosztani veletek a tapasztalataimat, hogy ötleteket nyerjetek a home office munkavégzésre, változatos módokon.

 

Biztonság és változatosság – az alapvető emberi szükségletek

Már lassan április közepén járunk, ma, amikor a bejegyzést írom, épp húsvét Nagyszombatja van – ezért 2-3 hét tapasztalata már mindenkinek van a home office kérdésben. Ennek ellenére lehet, hogy azt érzed, hogy még mindig nem az igazi? Lehet, hogy a végleges, a nagy megoldás, az az egy! még várat magára? És most a munkavégzésed helyéről, az íróasztalod helyzetéről beszélek. Én ebben a kérdésben a változatosságban hiszek, mert a biztonság mellett (van otthonom, ahol dolgozni tudok) előbbi is fontos, hisz az ember lelkének alapvető igénye a szabadság, a változatosság. Elnézést a példáért, de a munkatáborok idejében is azok küzdöttek meg pozitívan és jól, akik annak ellenére, hogy fizikailag be voltak zárva, és mások parancsát kellett teljesíteniük, ők megengedték a saját lelküknek azt, hogy szabadok maradjanak, tudták, hogy egyszer vége lesz, és akkor folytathatnak, egy új, szabad életet. Ők az igazi nagy példaképek most, le lehet vonni a megfelelő tanulságot az esetből, tanulhatunk tőlük megküzdési stratégiákat. (Ha érdekel a téma, olvasd el Edith Eva Eger: A döntés c. könyvét, aktuális olvasmány, Philip Zimbardo ajánlásával.)

 

Kell az, hogy az embert újabb és újabb ingerek érjék, legyen valami, ami motiválja, inspirálja, fejlődésre ösztönözze. Én a Párommal közösen dolgozom itthonról, így ezt a lakás – és családmodellt tudom a legjobban érzékeltetni számotokra, de elképzelhető, hogy másoknak is nyújthatok ötleteket.

Dolgozzatok külön szobában, lehetőleg ajtóval zárva

Mi jelenleg ketten dolgozunk itthonról 45 nm-en úgy, hogy a 2 kialakított munkaállomás között nincs ajtó. Az egyikünk a nappaliban, másikunk a több funkciós gardrób – dolgozó szobában találta meg a helyét. Sok 1- másfél szobás kis lakásban csak a hálószoba és a fürdő van leválasztva a nagy közös nappali – étkező – konyha helyiségtől, vagy a konyha külön található, aminek olyan kicsi a mérete, hogy oda asztal nem tehető, így biztosan nem egyedi a problémánk.

 

Ez a telefonbeszélgetéseknél, Skype hívásoknál, interjúknál gondot okoz. Ilyenkor egyikünknek, türelemmel és toleranciával élve a másik felé, a konyha, vagy az erkély marad a munkára, esetleg a hálószoba ágy. Ezt előre egyeztetésekkel, megbeszélésekkel, alkalmazkodással jár, ami egy jól működő párkapcsolat esetén természetes, de akár konfliktus forrása is lehet, ha a másik ember úgy érzi, te akarod beosztani az idejét. Bullshit megjegyzésnek tűnhet, de odafigyelés, alkalmazkodás, szeretet. Ez a kulcsa mindennek. Nem akarlak Titeket megijeszteni, de az előttünk járó nemzetközi példákat látva, egy – két hónapot még továbbra is karanténban leszünk, ezért érdemes gördülékennyé tenni ezeket, az egyébként súrlódásokra okot adható a helyzeteket.

 

Dolgozz a nappaliban, egyedül

Nappali – íróasztal – ablakra merőlegesen – egyedül

 

Ez az a pozíció, amit a legjobban szeretek. Környezetpszichológiailag az ember alapvető igénye, hogy lássa az ajtókat, amik a szobába nyílnak, azaz lássa a betolakodót, aki rá akar támadni – és nálunk így teljesül el ez a feltétel – látom az előszobaajtót, és az átjárót a dolgozó – gardróbba, ahol a Párom dolgozik. Így az ember úgy érzi, hogy uralja a teret, háta mögött fal, vele szemben TV – ami kikapcsolt állapotban nem vonja el a figyelmet, és egy kép, egy szép festmény, amely szintén nyugtatóan hat az idegrendszerre. A műalkotások szerepe egyébként ilyenkor felértékelődik, mert a lélekre pozitív, feltöltő hatással van.

 

Én a Három Hét Galéria geometrikus kínálatából szinte bármelyiket kiraknám a nappalinkba. A rendezett geometria az ember gondolatait is rendbe teszi, irányba állítja, a piros szín izgalmat, erőt, szenvedélyt kölcsönöz a tereknek, a kék megnyugtat – így a kettő közös használatában szerintem szintén a biztonság – változatosság páros jut érvényre tudat alatt. A falról lemászó 3D képekben is ott van a nyugalom (ismerem a négyzet formát) és a változatosság is egyben (de WOW!, lemászik a falról).

Geometria
Geometria
Geometria
Geometria
Geometria
Geometria
Geometria
Geometria
Geometria

Videóhívás – Mit kommunikál Rólad a hátfalad?

Továbbá, oda kell figyelni arra is, hogy a videóhívásoknál milyen hátfal látható az ember mögött. Ez jobban kommunikál az emberről, mint gondolnánk. Leginkább Gergő interjú hívásainál fontos ez a kérdés, így ilyenkor átadom neki ezt a munkahelyet, mert az Uzsaly Márton kép a kedvence, és egy hivatalos nyilatkozat, interjú esetén, valljuk be, jobban mutat, és mást kommunikál (szeretem a művészetet) mint egy rendezetlen könyvespolc (sokat olvasok), fehér fal (nem mutatok magamból semmit), céges hátfal (erősítem a brandemet korona idején is). De persze ez egyén függő, mindenki azt rakja ki maga mögé, ami neki tetszik. Gondolkozz el, Rólad mit mond el a hátfalad, és változtasd meg, most húsvét idején van rá pár nyugodtabb napod.

Bajcsay Legal - dr. Bajcsay Gergely ügyvéd

Természetes fény – mesterséges fény

Szóval, az asztal ebben a pozícióban merőlegesen van az ablakra, amelyekből, teljes magasságuknak köszönhetően nagyon sok fény áramlik be, de nem zavaró, mert az erkély fölött egy másik erkély található, ami beárnyékolja a miénket. A padló itt faparketta, a falak enyhén napsárgák, így kellemes, meleg hatású a szoba. Ami azt hinnénk, hogy jó a koncentrált munkavégzéshez, de én érzem, és tudom is, hogy ez inkább kényelmes, mint koncentrált munkavégzésre alkalmas, mert ahhoz fehér jellegű, hideg fény kell, és kb. 500 lux fényerősségű megvilágítás a munkafelületen. Ez nálunk a többfunkciós gardrób – dolgozószobában teljesül.

 

Alakíts ki egy többfunkciós szobát – dolgozósarokkal

Több funkciós Gardrób – dolgozószoba – ablakra merőlegesen – egyedül

 

Ez a szoba már home office előtt dolgozószobának (is) lett kialakítva, hisz mindketten vállalkozónk vagyunk, így a hétvégéinkből átlagosan 1 napot töltünk pihenéssel, a másikat biztosan munkával, cégfejlesztéssel, kreatív ötleteléssel, blogírással, FB vagy Instagram marketinggel, és egyebekkel töltjük. (Ez a munka – és szabadidő elválasztásának kérdését is felveti, hogyan tudsz abban a térben pihenni, ahol előtte dolgoztál, lehet, hogy erről írok Nektek legközelebb… )

 

Szóval, itt az asztal a falhoz van fordítva, a fény jobbról jön, a sok fehér függőleges felület miatt (gardrób ajtó) ez a legvilágosabb és leghidegebb fényű szoba, azaz itt lehet a leghatékonyabb a munkavégzés, hisz a fehér fal előtt ülve semmi sem veszi el a figyelmed – már ha valaki szeret a fal előtt ülni, egy kis helyiségben, mert én nem, én csak akkor jövök át ide, ha ideiglenesen ide szorulok 😊 . Teljesül a dugaljak legyenek a közelben kérdés, van asztali lámpa, és uralod is a teret, mert látod a nappaliba vezető átjárót, azaz az ember biztonságérzete is megvalósul.

Homeoffice

Skype bakik…

Viszont hátránya, mivel a helyiség többfunkciós, így ha az egyikünk épp Skype megbeszélést tart, a másik pedig öltözne, az bizony azt fogja eredményezni, hogy belesétálsz a másik megbeszélésébe. 🙂 Ez nálunk már megtörtént, ami lehet vicces, vagy kellemetlen, attól függően, hogy mi van rajtad, és hogy mennyire informális vagy formális az a megbeszélés… A hátfal itt is rendezett, de nem művészi, és nem tudom, mire gondol a partnered, akivel kommunikálsz, amikor meglátja a gardrób ajtajait. Egy előnye biztosan van, azóta be vannak húzva a gardrób ajtajai, így rend van a szobában, ami engem az elégedettség érzésével tölt el.

 

Dolgozzatok ketten egy térben

Nappali – egy asztal – fényre merőlegesen – ketten

 

Na igen, most értünk el ahhoz a ponthoz, hogy ha 2 ember otthon van, és mindketten dolgoznak, azt meg tudják – e tenni egy térben. Szerintem ez a munkavégzés típusától függ. Én például nap mint nap jogi továbbképzést kapok a korona vírus és a magyar jogrend épp aktuális helyzetéről munkaügy és egyéb kérdésekben, a Párom szerintem az olasz – spanyol csempegyárak épp aktuális forgalmáról tájékozódik nap mint nap, azaz nem lehet megoldani, hogy ne zavarjuk ilyen módon egymást, de én nyitott vagyok az ő szakmájára, ezért erre úgy tekintek, hogy nap mint nap tanulok.

 

De, igazán akkor tudunk hatékonyan együtt dolgozni 1 térben, ha egyikünk sem telefonál, hanem a számítógépe előtt dolgozik. Ha van több ilyen óra, amikor én tervezek a gép előtt, ő pedig pl. egy szerződést ír, akkor előfordul, hogy egy asztalhoz ülünk, az asztal 2 oldalára, ő az egyik felére, én a másikra, és mint egy bench esetén – összeszerelt, azonos vázon lévő asztallapokból álló munkaállomás – egymással szemben dolgozunk, egy térben.

Karantén home office

Én nagyon szeretem ezt, ilyenkor látjuk egymást, pár megerősítő, kedves mosolyt, puszit lehet küldeni a másiknak, ha van 1-2 ötleted, gondolatod, azt meg lehet osztani egymással – mi tudunk úgy együtt dolgozni, hogy nem beszélgetéssel megy el az idő, hanem tényleges munkavégzéssel, ez tudatos felnőttek esetén szerintem gördülékenyen és hatékonyan megvalósítható, és nem megy a munka rovására. Sőt, mivel adott pillanatban reagáltok egymás ügyeire, jobban megismeritek egymás munkáját, a másik gondolkozását, érzéseit, ezáltal a kapcsolat fokozatosan elmélyül.

 

Be kell vallanom, ilyenkor belsőépítészként kicsit fáj az ember szíve, hogy nem a legmenőbb irodaberendezési trendeket tudja az otthonában megvalósítani, mert erre a többszemélyes munkavégzésre már évekkel ezelőtt megjelent a bútorozási trend, amit előző munkahelyem, az Europa Design-nál az open office munkaállomásoknál is előszeretettel alkalmaztunk, ami a szolgáltatói szektornak, és az azonos feladaton dolgozó csoportoknak nagyon jó hasznára válik, a kommunikáció meggyorsítása miatt. Pár kép olasz felsőkategóriás bench kialakításokról, amelyeket fa lábuknak és természetesen színviláguknak köszönhetően akár az otthonokban is el tudok képzelni:

Kanapé, franciaágy, WC, konyhapult

Na igen. És akkor ott vannak az Instagram fotókról jól ismert helyszínek: a franciaágyban, törökülésben használt laptop, a WC-n használt mobiltelefon, ahonnan megírható egy rövid e-mail / sms, főzés közben a konyhapultra tett laptop – két kavargatás között egy e-mail, vagy egy oktató videó szól, miközben készíted az ebédet / vacsorát. Én ezeket óvatosan kezelném, és bátran kijelenteném, hogy hosszú, hatékony munkavégzésre nem alkalmasak, mert nem teljesül az ergonómiai alapkövetelmény: ülsz egy asztalnál, térded derékszöget zár be, lábad a földön, könyököd az asztalon, és így dolgozol. Így jut megfelelő oxigénhez a tüdőd, így nem kapsz gerincferdülést hosszútávon. Ez legjobb esetben egy jó munkaszékben valósul meg, ami a 8 vagy afölötti óraszámban végzett munkára is alkalmas, deréktámasz, és egyéb kényelmi lehetőségekkel. (Érdekel, hogy a Te home office-od hányasra vizsgázna egy szakértő szerint? Töltsd ki alábbi tesztet és kiderül! ) A monitor magasság helyes beállítására monitorkarok használhatóak, a család többi tagjától érkező zajt pedig a teljes fület betakaró fejhallgatók csökkentik.

 

De! Jelen helyzetben, a változatosság megteremtése miatt szinte kötelező! előbbieket is igénybe venni – pár percre – félórára – órára. Ahogy a munkahelyeden is kimész az étkezőbe kávézni, a tárgyalóba meetingelni, az előtérbe telefonálni. Ilosvai Anita Instagram fotói között mindig találni pár lélekemelő utazási képet, de az otthon töltött pillanatait is szívesen megosztja velünk:

karantén homeoffice

És ez lenne a helyes testtartás, hatékony munkavégzéshez, miután túljutottál a megküzdésen:

ergonómia ülés helyes

És most hadd kerüljön kicsit előtérbe a „pszichológus, elfogadó énem” a belsőépítész helyett. Ne felejtsük el, mindannyian megküzdünk ebben az időszakban önmagunkkal, (és hosszútávon jobban jársz, ha önmagaddal rendezed el a problémáidat, és nem vetíted ki a másikra, aki nem érti, miért vagy vele ingerült és miért haragszol rá), figyeljünk oda magunkra, és ha észleljük a „nekem annyira elegem van ebből a helyzetből”, „ki akarok menni” „már megint ennél a … íróasztalnál kell ülnöm” és hasonló tüneteket, akkor próbáljuk meg tudatosítani magunkban az érzéseket, adjunk magunknak pár percet, míg elvonul a vihar, majd a tapasztalatokat elraktározva folytassuk az aznapra kitűzött teendőket.

Non plusz ultra: Vasalódeszka

Ha már úgy érzed, minden kötél szakad, akkor kvázi mindent szabad*! (*Mondanom sem kell, bizonyos emberi normákat, határokat betartva, magunk és mások testi épségét nem veszélyeztetve.) Ne felejtsük el, a magyar nép találékony fajta, ezért ha azt érzed, hogy már mindenből eleged van, vedd elő a vasalódeszkát, tedd rá a laptopot, és tartsd onnan a megbeszélést. Vidd ki a gyerekek felfújható fürdőmedencéjét az erkélyre, tölts bele vizet, vegyél fel egy fürdőnadrágot, és élvezd a medence nyújtott szabadságot. Vedd fel a futócipőd, és indulás futni! Ja, hogy nem szoktál? Akkor végképp itt az ideje, hogy elkezd!

Bárki beszólna előbbiekért? Furcsa? Nem megszokott? Lehet ilyet? Illik? Szerintem a megküzdés egy-egy módja. Karantén helyzetben is merj önmagad lenni, menedzseld le ügyesen ezt a kérdést is, ahogy eddig már annyi minden sikerült Neked az életben. Találd meg a számodra igazi értékét, jelentését, és az önmagad által átélt tapasztalatokkal gazdagon, testileg – lelkileg – szellemileg egészségesen gyere ki ebből a helyzetből is. Most mindennél fontosabb az egyensúlyunk megtalálása, mint korábban. Kinek így, kinek úgy sikerül. Én a változatosságban hiszek. Neked megvan már a karantén megküzdési módszered?

Pók Enikő belsőépítész

Tetszett a blogbejegyzés? Ha a hangomat is hallanád, home office kérdésben készült velem rádió interjú is, amelyet alább meghallgathatsz, a Pannon Presszó jóvoltából:

Itt veheted fel a kapcsolatot velünk