Csúnya módon, sokat viccelődök azon mostanában, hogy ez az időszak a családok próbája. Úgy érzem, sok lesz a válás, vagy a gyermekáldás, ha ennek az időszaknak vége… Eddig a karácsony volt az az időszak, amikor az emberek hosszabb távon össze voltak zárva egy térben a szeretteikkel. Ez most annál is hosszabb. És kiderül, az ember jól választott-e…

Mivel nem pszichológus vagyok, hanem belsőépítész, ezért nem az a feladatom, hogy társadalmilag és szociálisan vizsgáljam a kérdést, hanem az otthonok oldaláról. Egyébként hiszem, hogy egy jól kialakított, megfelelően működő, az életvitelt segítő otthon segíti a családok jólétét, csökkenti a fölösleges dolgokon való veszekedést, a kis mindennapi kényelmetlenségekből adódó súrlódásokat. És most hiszem, hogy a legnagyobb szeretetben élő családokban is adódnak utóbbiakból, a lakás rossz kialakítása miatt. Ezeket veszem most sorra, hogy tudatosítsuk magunkban, és találjunk rá megoldást. Hogy minél kevesebb legyen a súrlódás a családtagok között, és boldogan élhessünk egymás mellett a nehéz időkben is.

 

A home office mindennapjaink részévé vált

 

Nagyon sokan nem voltak felkészülve a home office munkavégzésre. Arra pedig főképp, hogy a gyerek is otthonról tanul majd. Emiatt mindennapi súrlódásaink alakultak ki a családtagokkal, a jól megszokott területeink feladása az új munkakörnyezet kialakítása miatt. Az asztal az ablak alatt lesz jó, vagy derékszögben fordítva az ablakra? Úr Isten, nincs dugalj a laptopomnak, hol van a hosszabbító? Hozzuk el az asztalt a nagyitól, vigyünk neki egy kényelmes fotelt itthonról, vegyünk egy görgős széket S.O.S. az IKEA-ból, ja, már bezárt, akkor rendeljünk online, rendben. Ilyen és hasonló kérdések merülhettek fel a családoknál az utóbbi napokban, akik nem voltak felkészülve a #homeoffice munkavégzésre, vagy azt hitték, hogy fel vannak, aztán kiderült, hogy mégsem. Te magatokra ismersz az alábbiakból?

 

Karantén idején a lakásunk is vizsgázik. 10-ből hány pontot kapna a Tiéd?

Légy őszinte, és nyugodtan érezd kellemetlenül magad amiatt, mert nem tökéletes az otthonod. Szembesítsük magunkat, hogy aztán találjunk rá megoldást. Én is megteszem. Vegyél elő egy papírt és ceruzát, vagy írd a mobilodba az eredményt, kezdjük az értékelést!

 

1. Van-e megfelelő személyes elvonuló zónája mindenkinek? #személyestér

Még azokban a családokban is, ahol nagy a szeretet, mindenkinek szüksége lehet időnként elvonulásra, hogy feltöltődjön, új impulzusok érjék, álmodozzon kicsit. Anélkül, hogy bárki megzavarja. Olvasson egy jó könyvet, böngésszen egy kicsit az Instagramon és Facebook-on, anélkül, hogy anya vagy a párja figyelő tekintete kísérje, vagy csak simán el tudjon vonulni videóchatelni a barátnőkkel, és sminkelni, trécselni. Vagy a közös ivó cimborákkal a fb csoportban inni egy sört. Felértékelődtek ezek az értékek az utóbbi napokban – hetekben. A Ti lakásotok alkalmas rá, vagy a hálószobába kell vonulnod, ha a párod épp telefonál a nappaliban, hogy ne zavarjátok egymást?

Nálunk: 0 / 1.

hálószoba

„Ezen kívül van hol pihenned? „

 

2. Van mindenkinek otthoni munkavégzésre alkalmas területe? #homeoffice

Amit eddig csak a nagy szabadságigénnyel rendelkező emberek, a freelancerek és a szabadúszó vállalkozók tehettek meg, vagy előre kifontolt tudatossággal, egy-egy buli után a homeoffice-ban is dolgozható kollégák, most mindenkinél kötelező érvényű lett. Otthonról megy az oktatás, az egész család hallja, hogy a gyerek számolni tanul, mert a gyerekszobában nincs asztal, így csak az étkezőasztalnál tud internetezni, anya laptopján, amit addig ő használni sem tud. A családoknak nemcsak elektronikai infrastruktúrával kellett alkalmazkodni az új helyzethez, hanem a lakások átrendezésével is. Mindenkinek megvan a saját szobájában a saját íróasztala, megfelelő elektromos kialakítással és megfelelő természetes és mesterséges fénnyel? Mivel nálunk a munka prioritás, ez a tétel teljesül.

Nálunk: 1 / 2.

Pók Enikő iroda

„Na jó, ennyire náluk sem jó a helyzet. Ez a kép az irodámban készült. „

3. Van-e elegendő WC, mosdó a házban? #különwc

Abszurdnak tűnhet a kérdés, de ha jobban belegondolsz, mégsem az. Murphy helyesen dolgozik alapon, biztosan akkor kell reggel WC-re menned, amikor a párodnak is. Vagy amikor a gyereknek. És mint tudjuk, a férfiak sokáig szeretik elbitorolni ezt a területet. Azaz, ha 1 WC van a családban, legyen az 2 fős, vagy pluszos, akkor sajnos Te is 0 pontot kapsz. Minimum egy tusolóban kialakított WC + mosdó, plusz egy külön WC lenne az ideális, kis kézmosóval, már 2 főre is. Nálunk sem teljesül.

Nálunk: 1 / 3.

Fürdőszoba

„Audrey-nak is szüksége van az elvonulásra.”

4. Van külön hely az étkezésre? #étkező

Ez a kérdés is triviálisnak tűnhet, de vannak kis lakásban élő párok, vagy 20-on éves fiatalok, akik az első lakást bérlik, ezért a konyhában tudnak egy pultot felállítani, vagy egy lehajtható asztallapos asztalt használni, ekkor a főzés és étkezés egy helyen történik. Mások a nappaliban, a dohányzóasztalon étkeznek. Esetleg az íróasztalnál. Mindegyik megoldás 0 pontot ér. Akkor írhatsz be 1 pontot magadnak, ha van egy külön, csak erre a funkcióra használható helyiség, terület a lakásban, ahol van egy étkezőasztal, körülötte 2-4-6 székkel. A konyhában kialakított magasított pult akkor ér, ha az ott lévő széket nem kell betolni, ha befejezted az étkezést, azaz fixen a helyén tud maradni. Ez utóbbi fél pontot jelent. Jól tedd a szívedre a kezed, amikor beírod a pontot magadnak.

Nálunk: 1 / 4.

Nappali

„Nappali, étkező, konyha. Mint a mesékben. Mindennek megvan a helye a Solymárra tervezett családi ház emeletén.”

 

5. A ruhák tárolása megoldott, hogy ne legyenek szem előtt? #gardrób

Ha valami igazán zavarni tudja a koncentrált munkavégzést, az az, ha minden felesleges sallang, dísztárgy és ruha szem előtt van. Érdemes a munkaterületet megtisztítani, kidobálni a nem használt iratokat, papírokat, és tiszta, rendes környezetben nekiállni dolgozni. A környezeted hatással van a munkádra. Egy, a természet felé fordított asztalnál szabadon áramolnak a gondolatok, míg egy ruhakupacra néző asztalnál a látvány folyamatosan elveszi a figyelmed. Vizsgázik a lakásunk. Te is érzed?

Ha minden ruhádnak van helye, megfelelő kommódok, vagy legalább egy gardróbszekrény, ami mögé el tudod rejteni őket, jobb esetben szépen felakasztva, akasztókra, és semmi nem zavarja a munkád, akkor kapsz 1 pontot. Ellenkező esetben 0-t.

Nálunk: 2 / 5.

gyermekágy

„Gyermekággyal integrált gyerekszoba bútor. A korona vírus miatt a 100 nm-es lakás és a megvalósulás sajnos még nem lett befotózva.”

 

6. Hol tud együtt szórakozni, beszélgetni a család? #nappali

Az egyedüli kikapcsolódásról már ejtettünk pár szót, most jöjjön a családi kikapcsolódás. Ti a kanapén ülve TV-ztek? A fotelben ülve beszélgettek? Az étkezőasztalnál társasoztok? A kényelmes L alakú kanapén, egymás hasára dőlve beszélgettek a kellemes hangulatfényben? Ha ennek megvan a helye, 1 pontot kapsz. Ha csak a konyha / hálószoba alkalmas a pihenésre, akkor 0-t.

Nálunk: 3 / 6.

whisky

„A kellemes hangulata miatt egyik közületünket, a tokaji whisky lepárlónk közösségi terét mutatom be példaként, hol is lehet kellemesen minőségi időt tölteni a családdal.”

7. Alkalmas-e a konyha a mindennapi főzésre? #konyha

Karantén idején sokat főz az ember. Akkor is, ha megosztja Instán, akkor is, ha nem. Akkor is, ha kenyeret süt, akkor is, ha egy rántottát készít magának reggel, aztán hideget ebédel a hűtőből. De akkor is, ha süt – főz egy 3 fogásos vacsorát, desszerttel. Vannak édesanyák, akik a gyerekek miatt többet főznek.

Elektromos sütő, főzőlap, elszívó pipa. Mosogató rendben, de van csepegtető tálca is? Mosogatógép könnyíti az életed? Szerencsés vagy karantén idején, főleg, ha tisztaságmánia okán minden egyes kávéd vagy teát másik csészéből iszod.

Megfelelő hosszúságú munkalap áll a rendelkezésedre az étel előkészítéséhez? Megfelelő a technológiai sorrend: hűtűből kiveszed az ételt – leteszed a pultra – megmosod a zöldséget – felvágod a pulton – beteszed a főzőlapon az edénybe? Vizsgázik a lakás. Tedd a szívedre a kezed, a Te konyhád megérdemel 1 pontot?

Nálunk: 3 / 7.

konyha
konyha

„Modern, profi konyha, itt a tárolásnak, előkészítésnek, és főzésnek is megvan a helye. Sőt, el is fogyaszthatod a reggelit az étkező pultnál, de erre a célra külön étkezőt is kialakítottunk a vidéken élő család részére.”

8. Elöl marad a vasalódeszka, vagy el tudod rakni? #vasalódeszka

Az 5-ös kérdéssel szorosan összefügg, nagyobb házak esetében nem is a szobát, hanem a nappalit érinti leginkább a kérdés, hacsak nincs erre a célra kialakított, külön háztartási helyiség. Nem ragozom. El tudod tenni a vasalódeszkát és a teregető állványt, miután használtad, vagy sem?

Nálunk: 4 / 8.

9. A ház elektromos igénye megfelelő-e? #elektromosáram

Anya főz, apa porszívózik, a gyermek X-Boxozik, azaz a ház elektromos igénye jelentősen megnő, majd bejön a nyár, és bekapcsoljuk a légkondit. És a biztosítékot leverte. Vagy bekapcsolod a hajsütővasat. A szárítógépet. És egyszerre sötét lesz a lakásban. Ez annak a jele, hogy nem megfelelő a lakás elektromos ellátása, és nincsenek megfelelően bekötve az áramkörök.

A mai alap elektromos igény 32 A egy lakás esetén, de a 3 X 16 Ampert is érdemes megfontolni, ha van egy nagy, állandó elektromos fogyasztó, mint pl. kazán. Érdemes az Elműt (megj. a helyi áram szolgáltatót) hívni és bővítést kérni a rendszerre, 32 A-ig ingyenes! Egy tipp: Karantén idején valószínűleg a kisebb munkákat is el fogják végezni a villanyszerelők, megér egy próbát az elektromos bővítés, ha már úgyis otthon kell maradnod, tudod fogadni is a szakembert.

Nálunk: 5 / 9.

10. Szabad térbe ki tudsz-e menni? #erkély

Hát igen. Az utóbbi hetekbe igazán felértékelődött a természet szerepe. A tegnapi kijárási korlátozások óta az egy háztartásban élő családtagok elmehetnek sétálni, kirándulni, vagy olyan helyre, ahol másoktól tudunk min. 1,5 m távolságot tartani. Mi is azt tapasztaljuk, hogy kiránduló övezetté vált az utcánk, de ha megvolt az egészségügyi séta, otthon is jól esik beengedni a friss levegőt, vagy kiülni az erkélyre, teraszra. Kávézni, pihenni, feltöltődni. Te meg tudod tenni? Karantén idején igazán jót tesz kiülni napozni, a D vitamin hatása áldás a léleknek, élj vele Te is minél többet!

Akkor most összesítsünk. A Te lakásod 10 -ből hány pontot kapna?

Nálunk: 6 / 10.

ÖSSZESÍTÉS

Akkor, ha így már a tudatosítás és összesítés után megfelelően kellemetlenül érzed magad, mert a lakásod 5 pontot, vagy azalatti pontot kapott, akkor itt az idő, hogy megálmodd álmaid lakását. Átalakítással, vagy akár költözéssel, ha nem elegendő számodra a jelenlegi terület.

 

Ha 6-8 pontot értél el, mint mi is, akkor átlagosak a lakhatási körülményeid, azaz csak kis mértékben zavarja a mindennapi életvitelt. De van rajta javítani való, érdemes elgondolkozni, mivel tehetnéd még jobbá, könnyedebbé a mindennapokat. Ki kellene alakítani plusz egy WC-t? Érdemes lenne átrendezni a nappalit? Kellene egy új konyhabútor? Nálad valószínűleg egy felújítás oldaná meg a problémát.

 

Ha pedig 9 és afeletti ponttal végeztél, akkor gratulálok, Te már korábban megfelelő időt szántál a felsorolt pontok átgondolására, ezért vélhetően Te már álmaid otthonában élsz. Vigyázz rá és ápold ennek megfelelően, de ezt Neked biztosan nem kell mondanom.

A következő alkalommal izgalmas megoldási kísérletekkel jövök az előbb felsorolt problémákra, hogy könnyebb legyen ez élet, így karantén idején.

Pók Enikő

vezető belsőépítész tervező

Környezettervezés.hu

Kérdésed van? A pok.eniko@kornyezettervezes.hu e-mail címen felteheted.

Itt veheted fel a kapcsolatot velünk