New Art Deco – Időtlen elegancia

Projektleírás

Időtlen, megnyugtató elegancia, modern new art deco stílusban, Budapest belvárosában, kevesebb mint 50 nm-en, frappáns belsőépítészeti megoldásokkal.

Nem csak egy probléma merült fel! De nevezzük őket kihívásnak, vagy megoldandó feladatnak, azt jobban szeretem, mert pozitívabb a kicsengése. Szóval. Meg kellett tartanunk a meglévő parkettát, költségcsökkentés okán. A vízvezetékeket a meglévő kiállásoktól elég messzire el kellett vezetni, mindezt a parketta feltörése nélkül. 40 nm-ből 20 nm-t nappalinak kellett hagyni, mert a Tulajdonos a tágas tereket szereti, így nem volt elég hely hálószoba kialakítására. Belvárosi lakás révén, a szomszédban Airbnb található. A falak 6,5 cm élére állított tégla + légrés + élére állított tégla, azaz könnyen áthallatszik a zaj. Mindezek mellett tágassá és napfényessé kellett alakítani egy félig sötét és zárt lakást.

Több mint 5 éve dolgozom belsőépítészként a szakmában, találkoztam már összetett problémákkal, feladatokkal, de őszintén bevallom, ez a kis 40 nm-es lakás majdnem kifogott rajtam. Nem vagyok egy könnyen feladós típus, sőt, inkább túltolom a dolgokat, de egyik este szégyenszemre azon gondolkoztam, hogy más belsőépítész segítségét kell kérnem, vagy át kell adnom a projektet, mert rájöttem, ezt nem tudom megcsinálni. Aztán végső elkeseredettségemben elengedtem a projektet, lefeküdtem a kanapémra, pihenni, majd egyszer csak bevillant a megoldás! 

Építsünk 2 szintes dobogót, aminek alsó szintjén el lehet vezetni a vízvezetékeket, hogy ne kelljen a padlót felszedni, illetve a 2. szintjéről ki lehessen húzni a matracot, amit az étkező alá rejtünk, helytakarékosság gyanánt. Mindezzel együtt kihasználjuk a 3 méteres belmagasságú térben rejlő plusz lehetőségeket, és izgalmas térjátékot adunk a lakásnak. Egy „sötét, zárt” folyosóról először egy nyomott szélességű térbe vezetjük az embereket (helyi adottságok okán), majd a nappaliban kitárul a látvány a szemközti műemlék háztömb nyújtotta panorámára, és a tágas, napfényes utcai kilátásra. Ezzel összeállt a kép és megoldódott minden nagyobb horderejű „probléma”.

A meglévő gerébtokos fa ablakot több rétegű üvegezésű ablakra cseréltük az akusztikai tényezők javítása érdekében. Az airbnb-vel szomszédos falra hangszigetelő panel került, de mivel az osztásai monotóniát sugalltak, átlós bevágások, és arany fugás betét került bele, mely irányítja a szemet és izgalmasabbá teszi a látványt. Megtartottuk a meglévő parkettát, csiszolás után szürkés tölgy hatású matt lakk került rá. A bútorozás a nemzetközi, modern interior design trendben jelen lévő „new art deco” trendet követi, ami már a 2018-as Milánói Nemzetközi Vásáron is megjelent. Azt világosan látni, hogy az egyes belsőépítészeti – lakberendezési trendek idővel leváltják egymást. Így volt ez a művészettörténetben is, és ez az élet rendje is. De a new art decoról talán elmondható, természetes anyaghasználata, túlzások nélküli kiegészítői, finom részletkidolgozása miatt, hogy ez nem egy, a szó szoros értelemben vett, múló divat. Mint a pár éve lecsengett vintage, vagy a nagy kedvenc, a hideg beton falakkal, egyszerű „fényes fehér bútorozással” megjelenő modern minimalista vonal. Egy időtálló, kortalan eleganciát sugalló design, amelyik bármelyik korban megállja a helyét, ezzel sem megy ki 5-10 év múlva a divatból.

A márvány mintás 60×120 méretű kerámia lap, az arany színű szaniterek és kiegészítők eleganciát kölcsönöznek a térnek. A visszafogott pasztell színű, plüss kárpitú bútorok, a gondossággal kiválogatott textilek, a könnyed, nőies formák melegséget kölcsönöznek a lakásnak, otthonos hangulatot, megnyugvást az itt lakónak. Ezzel Budapest belvárosában, a városi forgatagban is maga mögött hagyhatja a nyüzsgést az, aki ebbe a lakásba hazatér.

A beépített bútoroknak köszönhetően, 40 nm-en sincs szem előtt semmi, mégis zárt helyen megvan mindennek a maga helye. A könyvek, iratok, magazinok, ágynemű, ruhák, és az olyan zavaró, de szükséges kis apróságoknak is, mint pl. a varrókészlet, helyet lehet találni a kihúzható tárolókban, a push to open záródású szekrényekben. Az elszívás helyes biztosítása miatt a középső terület gipszkarton álmennyezetet kapott, amely a beépített spotokat és a mennyezet szélén lévő, modern beépített LED világítást rejti. De nem csak a technika, hanem az esztétikum is utat tört magának: csak rá kell nézni a függőlámpák kialakítására.

Magam is szeretek szárnyalni, álmodozni, mind magánemberként, mind belsőépítész tervezőként, valamint kihozni az adott szituációból, tervezési programból, helyszíni adottságokból a maximumot, de egy valamit ne felejtsünk el. Sokszor, ha nem is csak a költségek oldalán, de a kialakítások során is muszáj lesz kompromisszumot kötni, erre készítsük fel magunkat, hogy ne a későbbiekben érjen minket csalódás. De nem mindegy, milyen kompromisszumot.

Itt veheted fel a kapcsolatot velünk