Miről ismered fel elsőre a Bauhaus stílust?

 

A különböző stílusú helyiségekben különböző dekorációs elemekkel megteremthetjük a számunkra megfelelő hangulatot, ízlésvilágot. Gondolhatunk ebben az esetben egy jól megválasztott asztali díszre, használati tárgyra és sok más egyedi kiegészítőre, amelyek segítségével különlegessé varázsolhatjuk otthonunkat. Sok üvegtábla és fémes fény a lakásban: Bauhaus-stílus. Lakáshigiénia lakályosság nélkül: Bauhaus-stílus. Csőbútor: Bauhaus-stílus. Nikkelezett állványú lámpa, ernyője alatt üveglap: Bauhaus-stílus. Kockás tapéta: Bauhaus-stílus. Nincs kép a falon: Bauhaus-stílus. Kép a falon, de vajon mit is jelent: Bauhaus-stílus. Nyomtatvány vastag fejlécekkel és groteszk típusú betűvel: Bauhaus-stílus. Minden kisbetűvel: bauhaus-stílus.

Bauhaus stílus
Bauhaus stílus
Bauhaus stílus

Ezzel a szándékolt malíciával megfogalmazott, kissé ironikus jellemzéssel próbálta 1930-ban a Bauhaus folyóiratát szerkesztő magyar művészettörténész, Kállai Ernő A Bauhaus tíz éve című írásában érzékeltetni, hogy a Bauhaus fennállásának első évtizede alatt milyen általános vélekedés alakult ki az iskola által teremtett esztétikai nyelvről, amelynek legfőbb jellemzői a célszerűség, az egyszerűség és a korszerűség voltak. Kállai kérdése arra irányult, hogy létezhet-e, létrejöhet-e egyáltalán egy egységes Bauhaus-stílus.

 

International Style

 

A nemzetközi stílus vagy „International Style” annak köszönhette a nevét, hogy egy mindenki számára érthető és az igényekhez alkalmazkodó, átfogóan érvényesíthető építészeti nyelvet dolgozott ki. Az 1928-ban alapított CIAM, a Modern Építészet Nemzetközi Kongresszusa által megfogalmazott elképzelések felhasználták ugyan a Bauhaus funkcionalista szemléletét, a nemzetközi stílus esztétikáját mégsem lehetett egyenes ágon Walter Gropius programjából levezetni. Breuer Marcell írja a Fémbútor és modern tér című 1928-as dolgozatában az általa tervezett csőbútorokról, hogy „» stílustalanok «, mivel semmilyen szándékolt formálást nem kell közvetíteniük céljukon és az ahhoz szükséges szerkezeten kívül.” Ez alapján könnyen levonhatjuk a következtetést – az ökonomikus formaadáshoz nem társítható önálló stíluskategória. A forma pontosan az, amit látunk. Önmaga tükörképe. Nem akar nála se több, se kevesebb lenni.

Bauhaus stílus
Bauhaus stílus
Bauhaus stílus

A 20. század első felének nagyhatású mozgalma a művészet-ipar, művészet-technika közti szakadékot kívánta áthidalni. Művészeti alkotásokat hoztak létre az ipari tömegtermelés segítségével, ami újra fogalmazta a bútorokkal és kiegészítőkkel szemben az idáig támasztott követelményeket.

 

A Bauhaus stílusjegyei

 

Fehér, légies árnyalatok, visszafogott színvilág, sok fém, csillogó krómozás, óriási üvegfelületek, bőr, tégla, fa, parafa. Egyszerű vonalvezetésű, lapostetős épületek, díszítés nélküli bútorok, síkfelületek jellemzik. Kifinomult stílus, melynek célja: a forma a funkcióból alakuljon ki. Hatalmas terek helyett jobban kihasználható praktikus helyiségeket hoz létre. A Bauhaus stílus messziről felismerhető: nagy üvegfelületek, hatalmas terasz, aszimmetrikus épület, lapos tető. Az egyszerű vonalvezetésű, geometrikus fémbútorok puritánságát a fekete, piros, fehér bőrből készült kárpit ellensúlyozza. Ez a stílus az építészet és a formatervezés alapjait változtatta meg. Alapelvvé tette a racionalizmust és a funkcionalizmust.

Bauhaus stílus
Bauhaus stílus
Bauhaus stílus

Letisztultság

 

A formatervezők munkáikban szintén a letisztult irányvonalat követték. A Bauhaus enteriőr jellemzői a nagy terek alkalmazása és az egyszerű formavilág, az óriás üvegablakok és az építészeti szerkezet láttatása. A fém, üveg, kő, tégla használata. A bútor- és tárgytervezésben szintén a funkcionalizmus volt a vezérelv, az általuk tervezett tárgyak még manapság is modernnek tűnnek, és neves külföldi gyártók jelenleg is gyártják, forgalmazzák. Egy-egy ilyen tárgy a lakásban nem csupán egy bútor, de tisztelet a design alkotóművészete előtt. A mai napig kedvelt épületek és bútorok tervezői többek között Breuer Marcell, Frank Lloyd Wright, Le Corbusier, Alvar Aalto. Ennek a stílusnak elveit követte a szintén nagy hatású minimál.

 

Ma is elérhető?

 

Ne felejtsük el, hogy olyan, a mai belsőépítészeti és lakberendezési irányvonalakra is jelentős befolyást gyakorolt a stílus, hogy Magyarországon is, 2020-ban is könnyedén beszerezhetjük közkedvelt darabjait. Ajánlom figyelmetekbe többek között a Bauhausbutor.hu Ludwig Mies van der Rohe által, a Barcelonai világkiállításra tervezett „Barcelona chair„-jének ikonikus darabját. Ízléses lámpákat találhattok az Elter Világítás kínálatában, amelyet én is előszeretettel választok, ha a modernizmus jegyében tervezek enteriőrt. Bauhaus stílusú tapétákat találtok a Tapétacenter kínálatában, bár akkor sem tévedhettek, ha egy-egy falat vörös, kék vagy fekete színnel tesztek hangsúlyossá a lakásban. Ha van hozzá merszetek. 😉

Bauhaus stílus
Bauhaus stílus
Bauhaus stílus

Itt veheted fel a kapcsolatot velünk